Over witte en zwarte wolven

11/01/2021 - 16:05

Traditiegetrouw zet ik het nieuwe jaar in met het delen van een verhaal. Om te inspireren, om even stil te staan.

Het verhaal over twee wolven, een witte en een zwarte, is een gekend verhaal, het gaat als volgt:



Een grootvader vertelt zijn kleinzoon over de strijd die zich binnen in ieder mens afspeelt. ‘Die strijd gaat tussen twee “wolven” die in ieder van ons huizen.
De ene wolf is zwart. Die staat voor woede, afgunst, jaloezie, hebzucht, superioriteit en ego. De andere is wit en staat voor vreugde, liefde, vriendelijkheid, trouw en grootmoedigheid.’
De kleinzoon denkt even na en vraagt dan aan zijn grootvader: ‘Welke wolf wint?’
Die antwoordt eenvoudig: ‘Diegene die jij voedt.’

De Cherokee-indianen in Noord-Amerika kennen dit verhaal ook, maar bij hen eindigt het opvallend genoeg heel anders. Hun advies is: voed de wolven allebei. Want als je ervoor kiest om alleen de witte wolf te voeden, zal de zwarte zich verstoppen, en zijn kans afwachten tot het moment dat de witte wolf even afgeleid of verzwakt is. Dan springt hij ongecontroleerd toe om de aandacht te krijgen waar hij naar hunkert. Hij zal altijd boos zijn en de witte wolf bevechten.

Maar als je hem erkent, zal de zwarte wolf voor je werken. De zwarte wolf heeft immers ook veel kwaliteiten, zoals vasthoudendheid, moed, ambitie en wilskracht. Ook die heb je nodig, en de witte wolf kan je die niet geven. Wolven zijn sociale dieren, en zo is het ook met je innerlijke wolven: in hun eentje overleven ze geen van beide.


Krijgen beide wolven de kans binnen jouw team of organisatie?

Dit verhaal vind ik een mooie manier om duidelijk te maken dat “onze innerlijke wolven” ons als mens in evenwicht houden.
Of anders verwoord, wanneer we de aspecten van onszelf waarop we minder trots zijn, kunnen aanvaarden, … maakt ons dit een completer mens. Dit erkennings- en aanvaardingsproces is onderdeel van persoonlijke groei en ontwikkeling.

Maar ook binnen teams leven er witte en zwarte wolven. En neen, dat zijn niet twee “soorten” teamleden.
De witte wolven staan voor de kwaliteiten van het team waarmee het zichzelf graag identificeert en voor het beeld van zichzelf dat het team graag “presenteert” aan de buitenwereld. Toch is ook dat eenzijdig, in elk team zijn “onder de waterlijn” (minder bewust) ook de tegenpolen van die kwaliteiten aanwezig. Als men poogt die helemaal te onderdrukken… dan komen die op een onbewaakt moment naar boven.

Een voorbeeld, wanneer in een team alle inefficiëntie wordt geweerd en overleg heel snel als “praatbarak” wordt getypeerd, is er veel kans dat nieuwe vormen van “inefficiëntie” ontstaan zoals heel wat “informeel” gepraat in de wandelgangen of (on-)bewuste vertragingsmechanismen.

Individuen, teams en organisaties, allemaal hebben we te leren om polariteiten te omarmen en overstijgen.

Het is mijn overtuiging dat teams en organisaties (net zoals individuen) te leren hebben om polariteiten te omarmen en te overstijgen. Teams en organisaties kunnen samen bepalen welke positieve aspecten van beide polen ze realiseren en welke negatieve effecten van beide polen ze willen vermijden.

Voorbeelden van veel voorkomende “tegenpolen” of witte/zwarte wolven in teams en organisaties zijn:

  • Daadkracht versus Bedachtzaamheid
  • Innovatie versus Productiviteit
  • Medewerker focus versus Organisatie belangen
  • Autonomie versus Verbondenheid
  • Controle versus Autonomie
  • Productiviteit versus Kwaliteit
  • Homework versus Iedereen zoveel en zo snel mogelijk terug op de werkplek

Telkens bevatten beide kanten wijsheid. Uiteraard zullen omstandigheden en strategieën ertoe leiden dat één pool beduidend meer aandacht en focus vraagt. Maar als we de tegenpool volledig negeren, voeden we een geïsoleerd zwart wolvenjong, dat vroeg of laat zal ontsnappen...


Ik wens je voor 2021 als persoon, als lid van een familie, team of organisatie:

  • openheid om de wijsheid van diverse polen en standpunten te verkennen
  • inspiratie en creativiteit om diversiteit te verzilveren
  • betekenisvolle momenten
  • veel klein geluk
  • een goede gezondheid


Katelijne

PS Heeft u interesse om eens te sparren over uw team(s) en leiderschapsontwikkeling van uzelf of uw organisatie?
Neem vrijblijvend contact op.

Download nu uw gratis CHECKLIST TEAMS en ontdek hoe het met uw team gesteld is en waar de verbeterpunten liggen.


Download nu uw gratis CHECKLIST LEADERSHIP en ontdek hoe ontwikkeld uw leiderschap is.

Heeft u een vraag over dit onderwerp?

Contacteer Katelijne Rotsaert