Doorzetten of verlies nemen?

21/06/2022 - 15:26


“Zonde om er nu mee te stoppen. We deden er al zoveel moeite voor. Nog een klein duwtje …”

Heeft u zichzelf of anderen al eens op een vergelijkbare uitspraak betrapt?

In ons werk én dagelijks leven volharden we wel eens in een activiteit, die – als we kritisch zouden stilstaan – beter zou stopgezet worden.

Misschien heeft u ooit een kookcursus van 12 lessen – vooraf betaald - trouw afgewerkt, terwijl u de eerste 6 lessen niet de moeite waard vond?
Of een boek uitgelezen dat u nochtans na 85 pagina’s nog steeds niet kon bekoren?


Ook organisaties ontsnappen niet

Zo was een bedrijf vóór de Corona-periode gestart met workshops voor hun teams. Na 1,5 jaar werd de draad weer opgepikt, terwijl er eigenlijk andere noden waren ontstaan.

Ondanks het verminderde enthousiasme bij de teams werden de voorziene workshops gewoon verder gezet, zonder stil te staan bij de gewijzigde situatie en nood. Het leek erop dat de overblijvende teams ook afgevinkt moesten worden op de planning.

Dit fenomeen heeft trouwens een naam – Sunk Cost Fallacy, wat zoveel betekent als het blijven investeren van tijd, middelen en energie in iets wat niet (meer) prioritair is of wat niet het verhoopte resultaat brengt.


Bekentenis

Als u mij al wat langer leest, weet u dat ik veel lees over teams en leadership én dat ik die kennis en opgedane inzichten regelmatig met u deel in mijn boek reviews.

Maar bij de review van mijn recentste lectuur stelde ik mij serieus de vraag of ik niet zélf verzeild was geraakt in een mini-Sunk Cost Fallacy.

Het was een interessant maar geen eenvoudig boek, dit even ter mijn verdediging. Maar tijdens het schrijven voelde ik dat mijn review niet zo vlot of prettig te lezen was.

Moest ik doorduwen? En een review de wereld insturen die u als lezer zou doen afhaken in plaats van inspireren? Moest ik de review dan maar niet publiceren en mijn verlies in tijd nemen? Of moest ik hem anders benaderen?

Ik vroeg advies aan twee lezers, die wat verder staan van dit vakgebied. De ene stelde een aantal waardevolle aanpassingen voor. Dat zou betekenen dat ik opnieuw een aantal uur werk moest investeren voor een resultaat, waar ik nog steeds wat twijfels bij had. Het advies van de andere lezer was: stop ermee! Take your loss.

Ik moet toegeven: geen makkelijke keuze. Ze druist in tegen mijn doorzettingsvermogen, ze druist in tegen mijn plichtsbesef aan mijn trouwe lezers. Het wringt ook dat één lezer ook al moeite deed met suggesties…

En toch heb ik – met gemengde gevoelens – de keuze gemaakt om te stoppen met het investeren in een (klein) project, dat mijn doel en mijn lezers niet meer dient.

Tot zover mijn bekentenis.


En u?

Als u even afstand zou nemen en kritisch kijken naar uw eigen activiteiten of to do-lijstjes? Brengen die allemaal (nog) de verwachte meerwaarde? Of zijn er ook waarin u blijft investeren omdat u er nu eenmaal al veel energie in stopte? Of ziet u op team- of organisatie niveau voorbeelden van de denkfout Sunk Cost Fallacy?

En als u er één zou zien… voelt u zich dan ook comfortabel om dit aan te kaarten?

In mijn ervaring én ondersteund door literatuur is psychologische veiligheid één van de voorwaarden om open gesprekken aan te gaan, die o.a. toelaten om keuzes, beslissingen en projecten wijs te evalueren en zo nodig af te voeren of aan te passen…

Ik hoop met deze wat atypische blog u toch geboeid te hebben en misschien ook aangezet om in de zomermaanden wat tijd in te bouwen voor reflectie … over uw activiteiten of over hoe mét uw team de projecten te (her-)evalueren op hun haalbaarheid en toegevoegde waarde.

Ik wens u een heel inspirerende zomer!
En als u aan zee of aan het zwembad een boek leest dat u niet bevalt… neem dan een duik!Wijs samenwerken is een onderwerp, dat mij bijzonder boeit. Ik train en coach teams en leidinggevenden hierin.

Bent u geïnteresseerd in hoe we concreet uw teams naar een volgend niveau kunnen tillen of beter leren samenwerken?
Hoe psychologische veiligheid kan gecreëerd worden en sunk cost fallacy vermeden?
Wil u graag eens sparren over uw team?

Laat van u horen om vrijblijvend van gedachten te wisselen. Neem hier contact met me op.Download nu uw gratis CHECKLIST TEAMS en ontdek hoe het met uw team gesteld is en waar de verbeterpunten liggen.


Download nu uw gratis CHECKLIST LEADERSHIP en ontdek hoe ontwikkeld uw leiderschap is.

Heeft u een vraag over dit onderwerp?

Contacteer Katelijne Rotsaert